SYKEBESØK OG HJEMMEBESØK
Ved ønske om sykebesøk og hjemmebesøk (med, eller uten nattverd), ring kirkens telefon, slik at vi vet om det. Telefonnummer: 22467743. Vi besøker deg gjerne. Hilsen Eldsterådet i Vestre.
BLI MEDLEM
Alle som ser på Vestre som sin menighet kan bli medlem. Medlemskap handler først og fremst om tilhørighet og ansvar. Det er medlemmene som har ansvar for drift og innhold. Medlemmene har direkte innflytelse gjennom stemmerett på årsmøter og menighetsmøter.
Du kan også gå i Vestre uten å være medlem. Vestre er for alle, men vi tror medlemskap gir tilhørighet og vi trenger deg som er villig til å ta ansvar.
For medlemskap, ta kontakt her: post@vestrefrikirke.no eller tlf. 22467743
Ønsker du være en fast giver så benytt følgende konto:
Konto nr.: 3000.15.39813 (Vipps nr. 15103 Oslo Vestre Frikirke)
DÅP
Det å bære et barn til dåp er en viktig og stor markering. Vi ønsker alle foreldre velkommen til å bære frem deres barn til dåp i vår kirke. Når vi bærer et barn til dåp, blir vi minnet om at ingen kan bære seg selv. Gjennom dåpen blir vi en del av et fellesskap som strekker seg over hele verden – og gjennom alle tider. Barnet blir en del av kirken. Det er en markering der barnet har alle sine viktigste støttespillere rundt seg, og der Gud lover å følge barnet alle dager. Selv om vi for det meste døper barn, er det ingen aldersgrense på dåp.
I misjonsbefalingen, bibelteksten som blir lest i dåpsliturgien, sier Jesus til sine disipler: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.» (Matteusevangeliet kapittel 28, vers 18-20).
Det er derfor vi døper. Vi er et Luthersk kirkesamfunn. I forbindelse med dåpen legger vi vekt på at troen er en gave fra Gud til oss mennesker. Den gaven må man ikke forstå for å ta imot. Jesus løfter frem barna som et forbilde på tro og når de kommer strømmende til ham, viser ham dem ikke bort, men drar dem inntil seg. Derfor døper vi barn. Tro er ikke noe som forstås med hodet, men en gave vi kan ta imot.
Selv om små barn ikke kan utrykke noen tro, henger tro og dåp sammen. Det vi får i dåpen, lever videre gjennom troen. Derfor driver kirken med trosopplæring. I Frikirken er det også slik at hele menigheten er faddere, sammen med barnets personlige faddere. Menigheten har derfor sin del av ansvaret for at barnet skal kunne lære om den troen det er døpt til.
KONFIRMASJON
I Frikirken er ikke konfirmasjonen forstått som en bekreftelse av dåpen, men som en del av menighetens ansvar for trosopplæring. Du trenger derfor ikke være døpt for å konfirmere deg i Frikirken. Vi ønsker alle velkommen til å konfirmere seg i Vestre frikirke.
Lenge kalte man det ikke konfirmasjon i Frikirken, men kunnskapsprøve. I dag blir ikke konfirmasjonstiden avsluttet med kunnskapsprøve på samme måte som før, men med en gudstjeneste der konfirmantene planlegger og gjennomfører hele gudstjenesten.
Vi har konfirmasjonsundervisning sammen med alle de andre Frikirkemenighetene i Oslo. Vi er som regel ikke så store kull. Det er positivt, for da blir man kjent med alle som er med. Konfirmasjonstiden består av undervisning annen hver fredag. Konfirmasjonstiden begynner på høsten og avsluttes i mai. Temaer er blant annet:
– Tro og tvil
– Nattverd og dåp
– Kropp, kjønn og seksualitet
– Identitet
– Påsken
– Etikk, takk
Som konfirmant er du med på tre overnattingshelger. En bli-kjenttur på høsten, tur til KRIK-hotellet i Hemsedal sammen med Frikirkekonfirmanter fra store deler av Østlandet, en overnatting i forbindelse med planlegging av avslutningsgudstjenesten. Selv om vi har undervisningen sammen med de andre Frikirkemenighetene i Oslo, er selve konfirmasjonsdagen i de respektive menighetene.
BRYLLUP
Ønsker du en fin ramme for deres store dag? Vestre er en fin og intim kirke som passer godt til bryllup. Pastorene i Vestre bruker alba og stola (som prester i Den norske kirke). Pastorer i Frikirken har også mulighet til å forrette utevielser. Forutsetningen er at alle vielser må forrettes utfra gjeldende liturgi og i passende omstendigheter.
Her er utdrag fra Frikirkens allmenne bestemmelser om vigsel:
Ekteskapsinngåelse etter kirkens ordning har både en juridisk og en kirkelig side. Den handling som er ekteskapsstiftende etter samfunnets lovgivning, foretas for Guds ansikt, og er derfor en kirkelig handling av gudstjenestelig karakter. Enkeltelementer ved handlingen, som musikk, opplesning og andre innslag må utformes i samsvar med dette…
… I løpet av handlingen kan det gis rom for medvirkning av ulike slag. Det kan være medvirkning fra bryllupsfølget ved enkelte av de liturgiske ledd, og det kan være tillegg til handlingen i form av musikk eller høytlesning, eventuelt kombinert med at det tennes lys i lysglobe. Blant de kulturelle innslag kan det også åpnes for elementer som understreker brudeparets etniske bakgrunn. Der den ene eller begge av brudefolkene har en annen kirkelig tilhørighet enn Den Evangelisk Lutherske Frikirke, kan det åpnes for deltakelse fra vedkommende kirkesamfunn. Både når det gjelder medvirkning fra andre kirkesamfunn og kulturelle innslag, skal dette tilpasses vigselshandlingens gudstjenestelige karakter og ikke bryte med Den Evangelisk Lutherske Frikirkes trosgrunnlag.
For å se hele liturgien med alle bestemmelser se: http://www.frikirken.no/files/Vigsel.pdf
Formelt sett føres vielser foretatt av pastor i Vestre inn i våre kirkebøker.
GRAVFERD
Vi forretter gravferd for våre medlemmer. Våre liturgier ligger tett opp til den norske kirkes liturgier for gravferd.
Utdrag fra Frikirkens allmenne bestemmelser om gravferd:
Når en person er død, sørger de som stod vedkommende nær, vanligvis familien, for at den dødes legeme behandles på verdig vis og får en verdig gravferd. Grunnleggende bestemmelser vedrørende gravferd er gitt i gravferdsloven. Hvem som har rett til, og dermed også det rettslige ansvaret for, å sørge for gravferden, er regulert i gravferdsloven § 9. Når en person som er medlem av menigheten, dør, bør det etableres kontakt mellom menighetens forstander og de pårørende så snart som mulig etter dødsfallet. Gravferd skal skje senest 8 dager etter dødsfallet, jf. gravferdsloven § 10 tredje ledd og § 12.
Gravferd etter kirkens ordning er en kirkelig handling av gudstjenstlig karakter. I den liturgiske utforming av handlingen uttrykker kirken det grunnleggende i den kristne tro: at mennesket er Guds skapning, at Gud gjennom Jesu Kristi død og oppstandelse og troen på ham har lagt grunnlaget for menneskets frelse, at det på dommens dag skal stå til ansvar for sitt liv, og at det skal gjenreises i legemets oppstandelse.
For å se hele liturgien med alle bestemmelser se: http://www.frikirken.no/files/Gravferd.pdf